- De Landelijke Eerstelijns Samenwerkings Afspraak (LESA) is opgesteld door huisartsen, verpleeghuisartsen en sociaal geriaters. In de LESA staan aanbevelingen beschreven voor de samenwerking tussen huisartsen en wijkverpleegkundigen bij diagnostiek en het begeleiden van mensen met dementie en hun naasten. Ook geeft de LESA handvatten die overleg op regionaal en lokaal niveau kunnen structureren.
- De handreiking ‘Zo verbindt u palliatieve zorg en dementie’ van Vilans biedt zorgprofessionals en zorgaanbieders handvatten om met elkaar in gesprek te gaan over de verbinding tussen palliatieve zorg en dementiezorg.
- De casemanager is vaak de spil in de samenwerking tussen professionals in de zorg en ondersteuning van mensen met dementie. Lees meer in het thema casemanagement.
- Regio Rivierenland heeft een mulitdisciplinaire handreiking ontwikkeld rondom vroegsignalering. Deze aanpak is voor het inrichten van een dementienetwerk ook een inspiratiebron en omvat voorbeelden en hulpmiddelen en wie je allemaal in je netwerk kan betrekken.
- Een goed onderbouwd hulpmiddel om een dementienetwerk op te bouwen is volgens de methode van DementieNet. Het is een bewezen tool bij het opzetten en onderhouden van een dementie netwerk om het werk effectiever en doelmatiger te maken.
- De dementiescan is een hulpmiddel om in beeld te krijgen welke thema's voor gemeenten belangrijk zijn in het maken van dementiebeleid.
- Deze infographic geeft een aantal stappen om, samen met collega’s en samenwerkingpartners in het sociaal domein, een beeld te vormen van problematiek die veel voorkomt bij in de gemeente, binnen een specifieke wijk of dorpskern. ook voor het thema dementie is dit toepasbaar om om voor een dementienetwerk inzichtelijk te krijgen welke problematiek er speelt.
- Zorg en welzijn in een lokaal wijknetwerk te organiseren met behulp van 4 stappen die als leidraad gebruikt kunnen worden om het wijknetwerk op te bouwen. Deze leidraad is ook toepasbaar op dementienetwerken.
- Om in je dementienetwerk de samenwerking met het sociale domein te versterken kan een gesprek aangaan over de sociale basis voor meer begripsverhelding zorgen. Het Gespreksmodel Sociale Basis is hierbij een handig hulpmiddel.
- Op basis van onderzoek vanuit Integraal Werken in de Wijk is achterhaald wat goed werkt in de samenwerking tussen bijvoorbeeld casemanagers en het sociaal domein. Het rapport geeft praktische tips hoe de samenwerking te verbeteren.
- Deze beleidshulp biedt praktische tips, inspirerende voorbeelden en tools die je kunt benutten in jouw gemeente. Je kan de beleidshulp als stappenplan toepassen in zijn geheel of delen gebruiken die je aanspreken of voor jouw specifieke gemeente van toepassing zijn.