Mijn zoektocht naar verbinding met het sociaal domein
Gepubliceerd op: 20-01-2025
In deze blog wil ik jullie meenemen in mijn zoektocht naar de verbinding met het sociale domein. Ik ben Monique Dekker, ik ben werkzaam als casemanager dementie en blog op persoonlijke titel.
Eind 2024 heb ik de training ‘Het verhaal van de toekomst’ gevolgd. Deze training richt zich op de sociale benadering, waarbij de persoon als mens centraal staat, in plaats van de ziekte. In deze training wordt ook aandacht besteed aan het versterken van het netwerk van de persoon met dementie en de naaste(n). We moeten binnen zorgland immers de vertaalslag maken naar het sociaal domein.
Als persoon heb ik mij altijd betrokken gevoeld bij mensen. In mijn werk heb ik geprobeerd activiteiten te vinden die écht aansluiten bij de persoon met dementie. Dit vind ik best een uitdaging met het gevoel van ‘werkdruk’ dat ik geregeld ervaar. Het gevoel dat ik niet de tijd heb om uitgebreid te zoeken naar activiteiten op maat. Er ligt al veel werk. Gevolg is dat ik terugval op het bestaande aanbod. Dat ik voor de bekende weg kies.
Verhaal van de toekomst
Het belang van de sociale benadering dementie is ervoor zorgen dat mensen langdurig betrokken blijven in de maatschappij. Dit draagt bij aan zingeving. Het vergroot de kwaliteit van leven. Het proces van dementie kan hierdoor vertraagd worden. Professionele zorg is dan vaak pas in een latere fase van de ziekte nodig is.
‘Het verhaal van de toekomst’ heeft me bewuster gemaakt van het belang om het sociale domein al vroeg in te zetten. De training heeft mijn manier van denken veranderd en me geleerd om met een andere blik te kijken. Het vroegtijdig betrekken van het sociale domein wil ik graag illustreren met een casus.
Casus
Je bent een vriendelijke man, rustig. Je hebt altijd gewerkt als metselaar en je allround ingezet bij een klussenbedrijf. Veel werk in en rondom de regio is gemaakt door jouw handen. Sinds 3 jaar gaat het minder met je. Er is een diagnose CAA vastgesteld, een vorm van vasculaire dementie dat een wat grillig beloop kan hebben.
In deze fase van de ziekte heb je meer aansturing nodig in de thuissituatie. Je partner begeleid je hier liefdevol in. Je partner blijft je betrekken in het dagelijks leven waar dit nog mogelijk is. Met deze aansturing help je met kleine taken in en om huis. Recent hebben jullie samen een tuinhuis in elkaar gezet. Om deze aansturing te kunnen bieden, en de zorg vol te houden, heeft je partner ook tijd voor zichzelf nodig.
In een vroeg stadium van de dementie ben je begonnen met vrijwilligerswerk in de gemeente. Dit bestaat uit het onderhouden van een Rijksmonument. Dit blijf je trouw doen. Soms kost het je moeite om heen te gaan, maar met de support van je partner zet je door. En iedere keer kom je blij en met een voldaan gevoel thuis. In de winterperiode stopt dit vrijwilligerswerk.
Vanwege de vorderende dementie zijn we met elkaar gaan kijken hoe we je in je kracht kunnen zetten. Na een lange zoektocht kwam er een leuk aanbod naar voren. Hierbij moest je met machines werken. Ten gevolge van de achteruitgang (i.c.m. de langdurige zoektocht naar een passende activiteit) kwam dit aanbod voor jou te laat. De dementie vordert te snel.
We zijn nu genoodzaakt te kijken naar de mogelijkheden vanuit de professionele zorg. Eerder hebben we dit onderzocht, maar hier voel je geen aansluiting bij. Het maakt je niet enthousiast. Je weigert heen te gaan. De aansturing wordt steeds zwaarder voor je partner.
Deze casus deel ik bewust, ondanks dat het niet direct tot een succes heeft geleid. Dit echtpaar heeft mij geïnspireerd om te investeren in het zoeken naar zorg op maat. Het heeft mij geleerd dat het belangrijk is om een uitgebreid netwerk te hebben als casemanager dementie. Als je de spelers in het veld kent, voorkomt het een langdurige zoektocht. Dit vergroot de kans op slagen. Netwerken en verbinden met het sociale domein is een (tijds)investering die je op de lange termijn terugverdient. Dat klinkt als muziek in de oren.. maar hoe doe je dit dan?
Ik heb gekozen om via LinkedIn connecties te maken met netwerkpartners in de gemeente waar ik werk als casemanager dementie. Nadat ik mijn netwerk had uitgebreid, heb ik mezelf voorgesteld. Dit werd heel warm ontvangen. Sindsdien blijf ik berichten plaatsen en een inkijkje geven in mijn werk als casemanager dementie.
Van muurbloempje tot verbinder
Ook heb ik contact opgenomen met bestaande netwerkpartners in mijn werkgebied. We hebben besproken hoe we elkaar kunnen versterken en samenwerken. Het leuke is dat mijn energie in het zoeken naar verbinding als een olievlek verspreidt. Alle partijen die ik heb gesproken, raken enthousiast. Denken mee en staan open voor activiteiten, projecten en ideeën. We brainstormen bijvoorbeeld over hoe we de samenleving dementievriendelijker kunnen maken. Hoe we vrijwilligers meer betrokken kunnen maken bij mensen met dementie. En hoe we de maatschappij toegankelijker kunnen maken voor mensen met dementie.
Samen staan we sterker. We hebben elkaar nodig om verbinding te maken. Alleen samen kunnen we échte resultaten bereiken.
Voorstellen Monique Dekker
Mijn naam is Monique Dekker. Sinds 5,5 jaar ben ik met veel plezier werkzaam als casemanager dementie. Dit doe ik vanuit de organisatie Geriant in Noord-Kennemerland. Ik begeleid zo'n 60-65 mensen met dementie en hun naaste(n).
Over werken bij Geriant
Bij Geriant werken we met ‘de gouden driehoek’: een specialist ouderengeneeskunde, psycholoog en casemanager. Ons zorgtraject begint vaak met onderzoek, tenzij de diagnose al bekend is. Na de diagnose (voorstadium van) dementie bieden we casemanagement aan. Als casemanager ben ik het vaste aanspreekpunt. Samen begeleiden we mensen stap voor stap, zodat zij zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen op hun eigen manier.
Waarom ik mijn werk zo waardevol vind
Ik ondersteun mensen met dementie en hun naasten in een moeilijke tijd. Iedereen heeft andere wensen en problemen. Dit vraagt zorg op maat. We zoeken steeds naar de beste oplossingen om de kwaliteit van leven te behouden en thuis wonen mogelijk te maken. Een sterk netwerk van familie, vrienden en zorgverleners is daarbij belangrijk. Ik ga regelmatig blogs schrijven voor Zorgstandaard Dementie. Hierin neem ik jullie mee in mijn werk. Je kunt mij volgen via LinkedIn.