Samenwerking in de regio
Gepubliceerd op: 12-03-2025
Laatst bijgewerkt op: 12-03-2025
Om goed in te spelen op de behoeften van jonge mensen met dementie, is regionale samenwerking essentieel. Aangezien het om een relatief kleine doelgroep gaat, is het vaak effectiever wanneer zorgaanbieders zich specialiseren. Deze gespecialiseerde zorgorganisaties kunnen gezamenlijk een Regionaal Zorgprogramma Dementie op Jonge Leeftijd opstellen. Dit zorgt ervoor dat er zowel een sterk netwerk als passend zorgaanbod in de regio wordt gecreëerd.
Hulp bij het opstellen van zorgprogramma’s en samenwerking
- In de Factsheet van Kenniscentrum Dementie op Jonge Leeftijd vind je actuele informatie over gespecialiseerde zorg en ondersteuning voor jonge mensen met dementie en hun naasten in Nederland.
- Het adviesdocument ‘Zorgtraject bij dementie op jonge leeftijd' van Movisie bevat aanbevelingen voor het organiseren van goede zorg voor jonge mensen met dementie. Het richt zich op onderwerpen zoals informatievoorziening, diagnose, casemanagement, behandelteams en gezinsondersteuning.
Regionaal Zorgprogramma Dementie op Jonge Leeftijd
Wil jouw netwerk een Regionaal Zorgprogramma Dementie op Jonge Leeftijd opstellen? De website van het Kenniscentrum Dementie op Jonge Leeftijd biedt praktische handvatten voor het opstellen van zo’n programma.
Om dit traject te laten slagen heb je, zoals ik het noem, ‘denk-kracht’ en ‘doe-kracht’ nodig. Plannen bedenken is belangrijk. Maar, er moeten ook mensen echt aan de slag gaan. Dit kan je als projectleider niet alleen.
Anja, Projectleider Regio Nijmegen
Aan de slag: netwerkontwikkeling in de regio
Om de zorg voor jonge mensen met dementie en hun naasten goed te organiseren, is netwerkontwikkeling van groot belang. Het kennisdossier ‘Aan de slag met netwerkontwikkeling’ van het Kenniscentrum Dementie op jonge leeftijd, biedt handvatten voor zorgprofessionals die zich bezighouden met dementie op jonge leeftijd. In dit dossier wordt besproken waarom samenwerking tussen netwerken belangrijk is en wat er nodig is om dit succesvol te realiseren. Daarnaast bevat het dossier oefeningen waarmee teams hun eigen visie, missie, waarden en doelen kunnen formuleren voor de (door)ontwikkeling van hun netwerk. Het werkdocument dat bij dit dossier hoort helpt teams door middel van het invullen van verschillende oefeningen om tot concrete samenwerkingsafspraken te komen.