Naar hoofdinhoud Naar footer

Alledaags leven met dementie

Gepubliceerd op: 12-03-2025

Laatst bijgewerkt op: 12-03-2025

Jonge mensen met dementie en hun naasten staan nog midden in het leven. Zij willen niet dat zorgverleners hun leven overnemen, maar hebben behoefte aan praktische ondersteuning. Vaak werken zij nog en hebben ze een actieve sociale kring. De diagnose brengt veel onzekerheid en angst voor isolement met zich mee. Een deskundige casemanager kan helpen bij het behoud van werk, sociale contacten en betekenisvolle activiteiten.

Het Kenniscentrum Dementie op Jonge Leeftijd heeft een kwaliteitssysteem en het bijbehorende PREZO keurmerk opgesteld. Dit hebben ze gedaan met alle leden, zorgaanbieders die zich specialiseren in de zorg voor jonge mensen met dementie.

Werken met dementie 

Veel jonge mensen met dementie werken nog als de eerste klachten beginnen. Het behouden van werk of het vinden van passend (vrijwilligers)werk kan bijdragen aan een positief zelfbeeld en een zinvolle daginvulling. Lees meer over werken met dementie op jonge leeftijd op de website van het Kenniscentrum Dementie

Betekenisvolle activiteiten 

Naast werk is er behoefte aan activiteiten die aansluiten bij iemands interesses en talenten. Dit kan individueel of in groepsverband. Denk verder dan traditionele activiteiten zoals bingo. Zoek naar werkkringen of ontmoetingsplekken die passen bij de leeftijd en levensfase. 

Ondersteuning voor naasten 

Mensen met dementie op jonge leeftijd staan nog vol in het leven, maar hun naasten ook. Vergeet daarom de ondersteuning aan partner en kinderen niet. Dat kan individueel maar ook in groepsondersteuning. Gespreksgroepen zijn effectief omdat mantelzorgers elkaar helpen en steunen en omdat coaches systematisch belangrijke thema’s behandelen.   

Vooruitdenken: proactieve zorgplanning 

Omdat jonge mensen met dementie nog volop actief zijn in werk, met hun gezin en toekomstplannen, is vroeg nadenken over de zorg extra belangrijk. Er zijn geen specifieke tools voor jonge mensen met dementie. Je kunt gebruik maken van de algemene tools.  

Zorgleefplan

Je kunt gebruik maken van een zorgleefplan. Hierin komen belangrijke vragen aan bod als: 

  • Hoe lang kan en wil iemand blijven werken? 
  • Hoe organiseren we de opvoeding en zorg voor de kinderen? 
  • Welke praktische zaken moeten worden geregeld? 
  • Wat zijn de wensen voor de toekomst en de laatste levensfase? 

Je vindt alle informatie over het opstellen van een zorgleefplan op de website van Zorg voor Beter.

In de Care4youngdem-studie wordt onderzoek gedaan naar passende palliatieve zorg voor mensen met dementie op jonge leeftijd. Op de pagina van ZonMw lees je meer over dit onderzoek